Okulumuzun Tarihçesi

30.09.2021 308

Arslanbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Göksun Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ilk olarak 04 Eylül 1989 tarihinde Hemşirelik bölümüyle toplam 60 kız öğrenci ile Eğitim-Öğretime okul binası olmadığından Göksun Devlet Hastanesinde başlamıştır.

Daha sonra okulumuz hastaneye ek bina yapımından dolayı 19 Haziran 2006 tarihinde yıkılmış, hastane bahçesinde inşa edilen Devlet Hastanesine ait 3 katlı binada eğitim- öğretime 2016 yılına kadar devam etmiştir. 

Bu binanın,1 bloğa yayılmış olan derslikler, çok amaçlı salon(350 metrekare),Teknik Oda, Teknoloji Sınıfı ve Kütüphanesi olmak üzere toplam 750 metrekarelik alanı bulunmaktaydı.

             2005-2006 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Okulumuza Acil Tıp Teknisyenliği bölümü açılmış olup her sene Milli Eğitim Bakanlığının merkezi yerleştirme sınavında matematik-fen puanı sonuçlarına göre kontenjanla karma öğrenci almaya devam etti.

2007-2008 Eğitim-Öğretim yılından itibaren de okulumuza Hemşirelik bölümü açılmış olup 5 yıl süreyle aynı sistemle erkek öğrenci de dâhil kontenjanla karma öğrenci almaya devam etti.

       Okulumuz aşağıdaki bölümlerde karma öğrenci almaya 2013/2014  Eğitim-Öğretim yılına kadar devam etti.

 

*Acil Tıp Teknisyenliği,

*Hemşirelik,

Okulumuz 3797 Mili Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 41/c Maddesi.5283 sayılı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığına, okullarında Milli Eğitime Devredilmesine Dair Kanun; Sağlık Meslek Liseleri 03.02.2006 tarih ve 26069 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5450 Sayılı Kanunla Sağlık Bakanlığından Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir.

                                            

Göksun Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 20880154/10.06/1736074 sayılı,01/05/2014 tarihli "Mesleki ve teknik ortaöğretimde okul çeşitliliğinin azaltılması" konulu (Genelge 2014/8) yazısıyla 2014/2015 eğitim öğretim yılından itibaren "Göksun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine " dönüştürülmüştür.

           

2014-2015 eğitim-öğretim yılı itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul çeşitliliğini azaltması kapsamında tüm meslek liselerinin adları tek bir isim altında toplandı. Okulun adı Arslanbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak güncellendi.

           

18 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan torba kanunla 1219 sayılı Tababet ve ŞuabatıSan'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'da değişiklik yapılmış ve Türkiye'de üniversitelerin hemşirelik ve ebelik ile ilgili lisans eğitimi veren fakülte ve yüksekokullarından mezun olan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edilenler ile öğrenimlerini yurt dışında hemşirelik ve ebelik ile ilgili bir okullarda tamamlayarak denklikleri onaylanan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edilenlere hemşire / ebe unvanı verileceği hüküm altına alınmıştır.

           

Böylece 2014-2015 eğitim-öğretim yılı itibariyle sağlık alanlarının tamamı kapatılmıştır. Bunun yerine Torba kanunla, sağlıkla ilgili meslek unvanlarının sayıldığı 1219 sayılı Kanunun ek 13. maddesine 4 yeni unvan eklenmiştir. İlgili unvanlar ve açıklamaları şu şekildedir:

v) Hemşire yardımcısı; sağlık meslek liselerinin hemşire yardımcılığı programından mezun olup hemşire nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir.

y) Ebe yardımcısı; sağlık meslek liselerinin ebe yardımcılığı programından mezun olup ebelerin nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir.                

z) Sağlık bakım teknisyeni; sağlık meslek liselerinin sağlık bakım teknisyenliği programından mezun olup en az tekniker düzeyindeki sağlık meslek mensuplarının nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık meslek mensubudur.


Şuan hâlihazırda eğitime devam ettiğimiz bina 13.10.2016 tarihli Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan protokolle kurumumuza tahsis edilmiştir.

            Arslanbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, sağlık alanındaki (hemşirelik, ATT,) son mezunlarını 2016-2017 yılı sonunda vermiştir. 2017-2018 eğitim-öğretim yılı sonunda ise Anadolu meslek programı-sağlık hizmetleri alanının ilk mezunlarını vermiştir.

            Arslanbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açıldığından bu yana sınavla öğrenci alırken, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı itibariyle sınavsız/adrese dayalı da öğrenci almaya başlamıştır.

            Arslanbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hâlihazırda toplam 253 öğrenci ve 19  öğretmenle eğitim-öğretime devam etmektedir.